Våteksem hos hund

Våteksem er et vanlig problem hos hund, særlig i sommermånedene. problem hos hund, særlig i sommermånedene.

Det vi ofte kaller våteksem (akutt fuktig dermatitt, “hot spot”) har ikke direkte noe med bading å gjøre, selv om lidelsen er vanligere i varmt og fuktig vær. Det er derimot utslettet i huden som er rødt, fuktig og væskende.

Våteksem

Hudlidelsen oppstår når hunden selv skader huden ved å bite eller slikke på et bestemt område. Dette er som regel forårsaket av smerte eller kløe. Det kan være flere årsaker til at smerten eller kløen oppstår, som for eksempel ved ørebetennelse, insektstikk/parasittangrep, allergi, fremmedlegemer i pelsen, smerter i ledd, rifter i huden osv. Disse faktorene fremkaller en klø-skade syklus som varierer i intensitet hos de forskjellige individer. Hudforandringene man får kan oppstå svært raskt, ofte bare i løpet av noen få timer. Noen raser er mer disponert for å få våteksem, særlig de med mye og tett underpels, og tørr hud. Allikevel ser vi det hos de fleste hunderaser.

Behandling
Den vanligste behandling er å klippe og rense hudområdet. Dette hjelper hunden til å få luft og tørker ut såret. Det er viktig at hele området klippes til det er omgitt av en sone med frisk hud. Deretter fjernes skorper og størknet sårsekret. Området vaskes daglig med desinfiserende middel inntil man ser en vesentlig bedring  i huden, vanligvis 5-7 dager. Det er viktig å tørke huden godt etter at man har vasket området. Deretter påføres en salve. Salven inneholder både kortison og et antiseptikum. For at hunden ikke skal bite eller slikke på området er det viktig at den bruker halskrage for å forhindre videre selvskade (avbryte klø-skade syklusen). I mange tilfeller foreligger det også en mer omfattende betennelse som må behandles med systemisk antibiotika (tablettbehandling).

Forebygging
For å hindre at tilstanden skal komme tilbake er det viktig å prøve å finne den utløsende årsaken og behandle denne. Hos noen hunder klarer man ikke å finne en konkret årsak, og våteksem kan bli et tilbakevendende problem. I disse tilfellene er det viktig med god hygiene, regelmessig børsting og shamponering og sørge for optimal fôring. Mange hunder kan ha god nytte av tilskudd av fettsyrer i maten, f.eks fiskeolje, fordi det vil gi en sunnere hud og dermed forebygge kløe.