Kastrering

Hannkatter kan kastreres fra 4-6 måneders alder. Dersom du har en katt som er ute vil du på den måten også bidra til å redusere villkattbestanden og antall uønskede kattunger. Samtidig vil du få en mer hjemmekjær katt som ikke er fullt så interessert i å markere reviret sitt innendørs eller i naboens hage. Pga nedsatt aktivitet er det viktig å følge med på vekten til katten, og justere energiinntaket deretter.

Hunnkatter kan også kastreres fra 4-6 måneders alder, dette betyr at både livmor og eggstokker fjernes. Fordelen med dette er at man da reduserer risikoen for å utvikle jursvulster senere i livet. Jo tidligere man kastrerer, jo mindre er risikoen for å utvikle jursvulster.

Et annet alternativ for å unngå uønskede kattunger er p-piller. Denne må gis ukentlig, og kan være lett å glemme å gi eller katten kan spytte den ut igjen. Det er derfor en mindre sikker prevensjon, samtidig som risikoen for å utvikle jursvulster øker ved bruk av p-pillen. Vi anbefaler derfor kastrering.

Tisper og hannhunder kan kastreres, men i følge norsk lovgivning må man ha en medisinsk grunn for å foreta disse inngrepene. Vanlige årsaker er besværlige løpetider, problemer med innbilt drektighet, hyperseksualitet eller aggresjon mot andre hannhunder. Ved behov utfører vi disse inngrepene ved klinikken.

Det finnes også alternativer for medisinsk kastrering for både hannhunder og tisper. Ta kontakt med oss på klinikken dersom du ønsker mer informasjon om dette.

I noen tilfeller er det også aktuelt å kastrere mindre kjæledyr som kaniner, marsvin og ildere. Ta kontakt med oss på klinikken for informasjon om dette.