Stell av kaniner

Kjønnsmodning, drektighet og fødsel:

Kjønnsmodning:
Små raser: 4-5 måneder
Middels store raser: 4-6 måneder
Store raser: 5-8 måneder

Gjennomsnitt hunner: 5 måneder
Gjennomsnitt hanner: 6-7 måneder

Hunnkaninene kjønnsmodnes noe før hannene, Hunnene er fertile i ca 3 år, hannene i 5-6 år. Dette avhenger også av rasen.

Kaniner er svært fruktbare, og kan pare seg hele året da eggløsningen skjer som et svar på parring. De går drektige i 30-33 dager, og får kull på 4-12 unger, beroende på rasen. De store rasene får de største kullene. Ungene er blinde, hårløse og hjelpeløse, og forblir i redet i tre uker. De dier bare en gang om dagen, i 3-5 minutter. I løpet av den tiden kan en unge drikke 20 % av sin kroppsvekt.

Morløse unger kan fôres med melkeerstatning for katt eller hund, tilsatt eggeplomme for å øke fettprosenten.

Foring av kaniner:

Kaniner spiser typisk mest om natten og tidlig om morgenen. De har to typer avføring, den tørre små kulene en ser i buret, og større, mykere klumper som kalles nattavføring. Det er normalt at kaninen spiser nattavføringen, da den inneholder stoffer som er viktig for kaninen. Kaniner skal ha fri tilgang til høy av god kvalitet, timotei og gresshøy er best. De kan også få bladrike og fiberrike grønnsaker som: gulrotgrønt, grønnkål, broccoliblader, spinat, kløver, persille og kinakål. Friskt grønt som dette skal introduseres i dietten langsomt og i små mengder, for å unngå diaré.

De skal ha begrenset tilgang til kaninpellets:

Opp til 2 kg kroppsvekt: maks 2-3 måleskjeer daglig
2-3 kg:                              maks 4 måleskjeer daglig
3-5 kg:                              maks 8 måleskjeer daglig
5-8 kg:                              maks 12 måleskjeer daglig

Pelleten skal ha minimum 18 % fiber, og du skal ikke gi gnagerblanding, men pellets spesielt beregnet på kaniner. Å gi for mye pellets, eller feil type, vil kunne resultere i kronisk diaré, leverproblemer, hårballer og tannproblemer.

Som tilleggsmat eller godbiter kan det gis: fullkornsbrød, tørket frukt, eple, pære, ananas, alt i små mengder. Ikke gi kaninen: nøtter, druer, mais, havre, banan, sjokolade, isbergsalat, bønner eller erter.

Kaniner drikker mye vann, og skal alltid ha tilgang til vann i buret. Vannet skal skiftes hver dag.

Bur og oppholdssted

 Kaniner som holdes inne:
Alle kaniner bør få muligheten til å bevege seg fritt og mosjonere, enten de tas ut av buret med jevne mellomrom, eller har et eget rom der de kan gå fritt. De største farene for kaniner innendørs er elektriske ledninger og giftige planter. Disse bør plasseres slik at kaninen ikke kan nå dem. Selv om kaninen ikke er truet av rovdyr innendørs, er det viktig at de har et sted å gjemme seg bort om de er redde. Stedet skal ha form som en hule, spesielt er taket viktig.

Et kaninbur bør deles i to avdelinger; en for sove og hvile, og en for aktivitet. Dersom kaninen går fritt inne behøver ikke buret vært stort, men den må kunne strekke seg godt ut på siden. Bunnen skal dekkes med flis eller høy/halm. Dersom du har flere kaniner sammen bør de ha hvert sitt bur, ellers kan de sloss.

Kaniner kan holdes sammen med en del andre dyr: Fugl og kanin går bra sammen, det samme kan være tilfellet med en rolig og kanin-vant hund. Kanin og katt bør ikke være sammen uten tilsyn. Kanin og marsvin bør ikke holdes sammen, da en kanin gjerne vil kunne bite marsvinet, og i tillegg kan overføre mikroben Bordetella bronchoseptica til marsvinet, som er skadelig for den. To hannkaniner sammen vil slåss.

God hygiene i buret er alltid viktig. Det er også viktig å løfte opp kaninen hver dag, og se at ikke den er tilgriset bak. Urin og avføring i pelsen vil kunne lage stygge sår, og i verste fall kan såret bli infisert med fluelarver. De kan bli svært vanskelige å bli kvitt, og det ender ofte i avlivning for den uheldige kaninen.

Kaniner som holdes ute:
Kaniner kan holdes ute, men en overgang fra innendørs hold til utendørs hold må alltid skje gradvis, og i årets varme halvdel.

Buret skal ha en innendørs og en utendørs del, der innedelen gir god avskjerming fra vind og regn, og temperaturer under 4 grader. Buret skal være stort nok til å kunne fullføre tre lange hopp, dvs minimum 1,5-2 meter langt for en middels stor kanin. Det må være god nok takhøyde til at kaninen kan stå oppreist på bakbena.

Kaniner kan holdes i innhegning med tak og gress, men innhegningen må da flyttes hver dag for å komme til friskt gress. Kaniner kan bygge lange tuneller, dette må man tenke på slik at kaninen ikke graver seg ut og rømmer.

Kaniner tolererer kulde ganske bra så lenge de er godt avskjermet, og godt akklimatisert. De tåler imidlertid varme svært dårlig, og temperaturer over 28 grader er farlig for dem. De kan ikke svette, og drikker ofte mindre når de blir overopphetet. Skjerm mot direkte sollys er derfor helt essensielt for kaninen.

Ute er faren for fluelarveangrep større enn inne, så god hygiene og daglig kontroll av kaninen (også på undersiden!), er svært viktig.

Håndtering av kaniner:

Kaniner har et lett og ganske skjørt skjelett, samtidig som den har veldig sterk muskulatur i bakbena. Dette gjør at benbrudd er noe vi ser ganske ofte hos kanin. Dette kan forebygges ved riktig håndtering og holde teknikk, samt å unngå at det finnes steder der kaninen kan sette seg fast.

Kaniner skal aldri løftes etter ørene, men håndteres ved å gripe tak i nakkeskinnet med en hånd, mens den andre hånden og armen støtter kaninens kropp og bakben. Om den i tillegg får gjemme hodet i armkroken holder den seg ofte rolig. Bakben og bakkropp må aldri henge fritt når kaninen bæres. Barn bør opplæres i håndtering av kaninen, og sitte i ro når de koser med den, gjerne i bakkehøyde.

Kaniner kan selvfølgelig få en rekke skader og sykdommer, som det vi ikke skal gå inn på her. Generelt sett kan man si at kaniner er ganske skjøre, og det lønner seg å få den undersøkt hos veterinær uten å vente for lenge dersom noe virker unormalt. Er du i tvil svarer vi gjerne på dine spørsmål på telefon.