Nyttårsaften er en høytid mange tobente gleder seg til. Dessverre er det ikke alltid sånn for våre firbeinte venner.

Mange dyr blir stresset, engstelige og noen opplever angst i forbindelse med lyd og lys fra fyrverkeri. Veldig ofte har hunden også andre lydfobier, for eksempel ved torden eller andre angstlidelser som separasjonsangst.

Hvordan vet jeg om dyret mitt er stresset?

Katter er vanskeligere å lese enn hunder, de vil ofte gjemme seg vekk, ligger ofte med flatt hode og ørene bakover, noen vil frese og evt skjelve. Andre katter vil trekke opp i høyden eller ut når de blir redde. Noen katter kan begynne å tisse utenfor kassen.

Hunder er noe tydeligere i sitt kroppsspråk. Avhengig av hvor redd og nervøs hunden er vil symptomene variere:
– Blir rastløse og vandrer, blir brå i bevegelsene, noen vil prøve å gjemme seg
– Stopper helt opp og «fryser til» når rakettene smeller.
– Skjelver, lav haleføring ofte trykt under buken
– Får store pupiller, gjesper og slikker seg rundt munnen, legger ørene bak eller sikler.
– Vil ikke spise, noen graver og ødelegger ting/møbler
– Piper, bjeffer eller uler.

Lyd og lys fobi kan ramme alle hunder uavhengig av alder, rase og kjønn. Dessverre vet vi ikke hvorfor noen hunder utvikler lyd- og lysfobi. Forskerne mener det fins arvelige komponenter, men fobien kan også komme etter en traumatisk hendelse. Hunder som generelt er forsiktige og nervøse utvikler oftere lyd- og lysfobi.

Hva kan gjøres i forkant av nyttårsaften?
Ideelt sett starter forberedelsene noen uker før nyttårsaften, men alle monner drar. Start i dag!  Lag en liggeplass til hunden og katten hvor den ligger skjermet fra lyd og lys. Liggeplassen bør være en «positiv» plass hvor hunden ikke blir korrigert. Begynn gjerne tidlig med å legge godbiter og leker på denne plassen sånn at hunden assosierer plassen med noe positivt.

Tiltak og medikamenter

 • Lydtrening
  • Desensibilisering/tilvenning i form av lydtrening bør starte i god tid før nyttårsaften. Har en ikke startet med dette enda er det anbefalt å vente til neste år. Treningen bør gå over uker eller måneder. Det finnes cd plater eller videoer (Sound Scary) som en kan spille av hjemme. Ved å langsom tilvenningen av lydene i trygge og gode omgivelser kan hunder og katter lære at lydene ikke er farlig. Dette kan også brukes på dyr som er redd tordenvær.
 • Feromoner – duftstoffer som roer dyret
  • Adaptil er en syntetisk kopi av hundens naturlige feromon. Dette feromonet skilles ut imellom jurene hos diende tipser for å gjøre valpene trygge. Adaptil finnes som diffusere som kan settes i stikkontakten i nærheten av hundens liggeplass, som halsbånd hunden har på seg, eller som spray. Det er anbefalt å starte med Adaptil og bruke det sammenhengende i 2-3 uker før nyttårsaften.
  • Feliway er en syntetisk kopi av kattens feromon. Når katter gnir seg inntil møbler etterlater de feromoner som markerer at deres miljø er trygt og godt. Feliway kommer i adapter til stikkontakter og som spray. Det anbefales å bruke sammenhengende i 2-3 uker før nyttårsaften.
 • Fôr med beroligende effekt
  • Royal Canin har utviklet et fôr som heter Calm som kan virke beroligende. Det er anbefalt å begynne å fôre med calm i 2-3 uker før nyttårsaften for best resultat.
 • Kosttilskudd
  • Kalm er et kosttilskudd fra ScanVet som kan motvirke, uro, stress og angst i forbindelse med lyd, reiser, sosiale situasjoner og veterinærbesøk. Kosttilskuddet kan brukes til hunder og katter av alle raser og aldere. Kombiner gjerne med desensibilsering for lyd, ferromoner og fôr.
 • Medisiner
  • Hunder som opplever moderat til sterk angst, har som regel godt av medisinering. Dagens angstmedisinering tar sikte på å dempe selve angsten, mens dyret ellers er våkent og oppfører seg som tidligere. Angstdempende medisiner vil forhåpentligvis forhindre at redselen til dyret øker fra år til år, men heller minsker. De erfarer at situasjonen ikke var så ille likevel. Tidligere bruktes medisiner som bare gjorde dyret sløvt, men like redd som tidligere. Resultatet var at hunden bare ble enda reddere ved neste anledning. Slike medisiner brukes ikke lengre.
  • Sileo er et nyere preparat til hund. Denne medisinen lindrer akutt engstelse og redsel hos hund utløst av lyd. Preparatet kommer i geleform, og det sprøytes inn i kinnet til hunden. Hvis du tror Sileo kan være noe for din hund, ber vi deg ta kontakt med klinikken i god tid før nyttår for mer informasjon. Det er alltid anbefalt med en helseundersøkelse før bruk av medikamenter.
  • Andre angstdempende medisiner. Hvis nødvendig, kan også andre angstdempende medisiner gis til hunder og katter. Kontakt oss for å få veiledning rundt dette.

 

På selve nyttårsaften

 • Gå tur med hunden tidlig på dagen. En kan med fordel trene spor, lydighet eller gi hunden annen form for hjernetrim sånn at hunden er småsliten og fornøyd både psykisk og fysisk.
 • Sett på en type musikk dyret er vant til i rommet hunden/katten oppholder seg. Se og se til at liggeplassen til hunden/katten er skjermet for lyd og lys. Det er en fordel at katter har en plass de kan klatre opp i høyden da de ofte føler seg tryggere her.
 • Gi dyret mat i god tid før fyrverkeriet starter. En småsliten og mett hund eller katt slapper bedre av.
 • Har du mulighet å ha hunden sammen med en annen hund som er trygg kan dette ofte være en fordel.
 • Ikke la hunden eller katten være alene.
 • Ikke kjeft på hunden når han/hun blir redd. Vær til stede og møt dyrets redsel med rolig empati. Ikke trøst hunden overdrevent når han/hun blir redd, da forsterker redselen til hunden. Når hunden roer seg, belønner en med godbit eller kos. Å stryke hunden rolig på brystet kan virke beroligende på hunden.
 • Prøv å være rolig selv og ikke gjør et stort nummer ut av fyrverkeriet.
 • Ikke ta hunden med ut for å se på fyrverkeriet! Hold katten innendørs og pass på at vinduer og katteluker er lukket. Det kan være en fordel at katten er ID-merket i tilfelle han eller hun kommer seg ut. Redde katter kan vandre langt!

Lykke til!