Info om lus

Som hundeeier har du kanskje fått erfart det selv? Det er ofte vanlig med lusutbrudd på høsten/vinteren og de siste ukene har vi hatt flere kløende hunder innom klinikken!

Det er ikke alltid man er klar over at hunden har lus. Det første tegnet er som regel at den klør og biter seg i pelsen. Det kan være flere årsaker til at hunden klør, så det er viktig at man undersøker hva som ligger til grunn.

Dersom hunden din har fått lus vil man som regel finne små brune “prikker” som beveger seg på huden i pelsen. Særlig hos hunder med lys pels er lusene lette å se. Visse områder på kroppen er mer utsatt, som blant annet hoderegionen, nakken, brystet og armhulene. Luseeggene er små beige/hvite og sandkornliknende, og sitter klebet fast på hårene, som gjør dem vanskelige å plukke av. Ved å undersøke dyrene og se på eggene i mikroskop kan man med sikkerhet fastslå om det er hundelus.

Det er spesielt vår og høst at lusene dukker opp, og enkelte distrikter kan virke mer utsatt enn andre. Dersom din hund får lus har den blitt smittet av en annen hund. En viktig ting å merke seg er at hundelus ikke smitter over til mennesker.

Hvis din hund har fått lus skal du kontakte veterinær for å få foreskrevet resept på lusebehandling. Behandlingen består av en påflekkingsvæske, oppløsning som dryppes på huden, vanligvis 2 ganger med 3 ukers mellomrom. Varigheten av behandlingen blir dermed 6 uker, og det vil være tilstrekkelig dersom ikke hunden blir smittet på nytt mot slutten av behandlingsperioden.

Dersom man mistenker lus er det en fordel om man opplyser veterinæren om dette før man kommer inn på dyreklinikken med hunden, slik at man unngår kontakt med andre dyr på venteværelset og dermed forhindrer at disse blir smittet.

Hvis hunden din har vært i nær kontakt med andre hunder er det en fordel at du kontakter eierne til disse hundene slik at de også kan behandle dyrene sine. Lusene kan ha kommet fra en av disse hundene eller din hund kan ha smittet disse etter først å ha blitt smittet av en annen ukjent hund.

Og det er nettopp her nøkkelen til en vellykket begrensning av problemet med lus ligger. Hvis alle hunder som har vært i nær kontakt med hverandre den siste tiden blir behandlet samtidig vil smitten begrenses vesentlig.