Tannhelse hos katt

Tannsykdommer er noe vi ofte ser hos katter. Nesten alle katter vil i løpet av livet utvikle tannstein, noe som igjen kan føre til tannkjøttbetennelse (gingivitt). Dersom dette ikke behandles vil dette videre kunne føre til kronisk tannkjøttbetennelse med løsning av tenner (periodontitt), og i verste fall tannbyller (rot abscesser). En effektiv måte å forebygge tannproblemer er for deg, som dyreeier, å pusse tennene til katten daglig.
Dersom det allerede er dannet tannstein og plakk er det viktig å få fjernet dette regelmessig slik at man kan forebygge utviklingen av disse sykdommene.
Symptomer på tannsykdom kan være dårlig ånde, redusert appetitt, vekttap, vegring for å spise/tygge, endring i spise-/tyggemønster, smatting og sikling.
Vi ser ofte at katter ikke viser symptomer ved tannsykdommer. Endret spise -og/eller tyggemønster kan også være vanskelig å oppdage for dyreeier og dette kan i enkelte tilfeller være det eneste symptom på at noe er galt. Vi sjekker alltid tennene ved den årlige helsesjekken i forbindelse med vaksinering.

Når vi utfører tannbehandling må katten legges i narkose. Vi tilbyr tannrøntgen med digitalt røntgenutstyr. Tannstein fjernes med en ultralydmaskin og deretter poleres tennene.

Tannfelling

Tannfelling hos kattunger pågår mellom 3-7 mnd alder. Når de permanente tennene begynner å komme frem skal normalt melketennene løsne og falle ut. I denne perioden er det viktig at dere som dyreeier inspiserer munnen til katten regelmessig.
I noen få tilfeller hender det at melketennene blir sittende igjen som medfører at katten får et ‘’dobbelt’’ sett med tenner. Dette igjen kan føre til bittfeil, feilstilling av de permanente tennene og føre til unormal oppsamling av plakk og tannstein. Behandling består som regel av trekking av den tilbakeholdte melketannen.

Tannpuss

Det er viktig å starte med tilvenningen til tannpuss tidlig, dvs allerede fra 3-4 mnds alder. Begynn gjerne bare med å gni fingeren langs gommen til katten. Etter hvert kan man introdusere en fingerbørste og deretter en tannbørste. Bruk gjerne en myk barnetannbørste. Tannbørster er mer effektivt og fjerner mer plakk. Man kan også bruke tannpasta spesielt laget til hund og katt. Disse produktene inneholder enzymer/stoffer som bidrar til å redusere plakk, men det er viktig å vite at det er den mekaniske effekten av børstingen som fjerner plakk. Tannpastaen er ofte tilsatt god smak som kan gjøre at pussingen blir enklere og mer effektiv.
Dersom det er vanskelig å pusse tennene finnes det mange produkter (spesial fôr, kosttilskudd etc) man kan bruke for å forebygge noe. Ta gjerne kontakt med oss for å vite mer om disse.

Tannfrakturer/tannskader

Traumatiske tannskader er vanlig hos katt. Det er derfor viktig at man regelmessig sjekker kattens munn. Katter viser ofte ikke tydelige symptomer på smerte slik at det kan være vanskelig for dyreeier å være klar over tannskaden. Behandlingen er avhengig av om nerven til tannen (pulpa) er blottlagt eller ikke, og hvor fersk skaden er. Tannrøntgen er viktig for å kunne vurdere alvorlighetsgraden av skaden og videre anbefalt behandling.

FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesion)

Denne tannsykdommen er svært vanlig på katter og oppdages som regel i forbindelse med fjerning av tannstein og på tannrøntgen. Ved FORL begynner kroppens egne celler å angripe tannsubstansen, og det skjer en resorpsjon (oppløsning) av tannen. De tenner som oftest angripes av sykdommen er de fremre jekslene i underkjeven, og det er ikke uvanlig at flere tenner angripes etterhvert. Årsaken til sykdommen er uklar.
Det finnes ingen behandling og affiserte tenner må trekkes for å unngå smerter for katten.
Skader kan oppstå hvor som helst på tannen, men oftest ser vi dem like under tannkjøttsranden slik at de kan være vanskelige å oppdage uten grundig undersøkelse med bedøvelse og røntgen av tennene.