Tips til en bedre nyttårsaften

Nyttårsaften er for mange hund- og katteeiere årets største mareritt, fordi dyrene ofte blir engstelige.

Siden det de siste årene har blitt et forbudt med vanlige raketter, er det kanskje blitt mer bruk av bakkefyrverkeri. Slik fyrverkeri er tettere på hus og hjem og vil kanskje for hunder og katter oppleves som mer skremmende, både med lyd og lys. For å møte disse utfordringene på en best mulig måte, vil vi igjen sterkt anbefale hundeeiere å begynne med tiltak og trening i god tid før jule- og nyttårstiden.

1.Miljøet rundt hunden

FØR NYTTÅRSAFTEN/FYRVERKERI

Du bør gå en tur med hunden tidlig på dagen. Tren den gjerne litt, f.eks spor, lydighet eller annen form for hjernetrim med lek slik at hunden er sliten. Katter bør holdes inne fra dagene før nyttårsaften.

Finn et trygt sted for hunden/katten der han/hun kan komme seg vekk fra de lydene han/hun ikke liker. De fleste hundene/kattene har allerede et favorittsted hvor de gjemmer seg. Dette stedet kan du også modifisere slik at det blir enda bedre som et gjemmested. Legg frem mange tepper, for at hunden skal kunne grave seg ned i det. Du kan også inkludere klær med lukt fra deg for trygghet. Gjemmeplassen må være tilgjengelig hele tiden.

Noen hunder har ikke lært å gjemme seg (de vander rundt hvileløst) og disse hundene må vi lage et sted som kan passe. Det er best å velge et rom som naturlig er rolig og som er plassert i sentrum av huset med minst vinduer. Det er best å gjøre dette klart minst 14 dager før nyttår. Lær «vandrere» å slappe av. Gå til stedet 2-3 ganger daglig og gi hunden en godbit.

Sett på litt musikk for å dempe lyden utenifra. Ikke sett på radioen nyttårsaften da den kan sende fyrverkerilyder. Skjerm stedet for lys og lyd ved å trekke for gardiner og stenge vinduer.

Mat og vann skal alltid være tilgjengelig. Et tungt måltid 4-5 timer før rakettene starter kan hjelpe på å berolige hunden, f.eks pasta, potet eller overkokt ris. Ha også tyggeben eller favorittleke tilgjengelig.

Du skal aldri la hunden/katten din være alene hjemme. Har du mulighet til å ha hunden sammen med en annen hund som er trygg kan dette ofte være en fordel.

D.A.P (Dog Appeasing Pheromone) Adaptil® er et beroligende duftstoff som produseres av den diegivende tispen. Stoffet virker beroligende på valpen, og forskning har vist at D.A.P også virker beroligende på voksne hunder. D.A.P finnes både som diffuser, som settes i stikkontakten, spray eller halsbånd. Diffuseren settes i det rommet hunden oppholder seg, og dekker ca 70m2. Det er anbefalt å starte med D.A.P i god tid før nyttår. Tilsvarende preparat til katt heter Feliway®.

UNDER FYRVERKERI

Vis hunden gjemmestedet og la ham/henne få være der.

Ikke bli sint på, eller trøst hunden når han/hun blir redd. Hvis man trøster forsterker man bare redselen. Det kan være lurt å ignorere hunden når den er redd og heller gi den oppmerksomhet når han/hun ser avslappet ut. Belønn med godbit eller kos. Å stryke hunder rolig på brystet kan virke beroligende.

Prøv å være rolig selv. Ignorer lydene og opptre som normalt. Ta ikke med hunden ut for å se på fyrverkeriet!

Dersom du kan få hunden med i lek slik at han/hun glemmer redselen er det en fordel, men dette kan være for mye å spørre om for de fleste fobiske hundene!

ETTER FYRVERKERIET

Gå en lang tur dagen etterpå, gjerne i skogen, dette får mye av stresset til å «gå av».

TILTAK OG MEDISINERING

  1. D.A.P. (ADAPTIL®)

D.A.P. (Dog Appeasing Pheromone)  er en syntetisk kopi av hundens naturlige feromon (duftstoff). Dette feromonet skilles ut fra midtlinjen hos diende tipser for å gjøre valpene trygge. Stoffet virker beroligende på valpen, og forskning har vist at D.A.P også virker beroligende på voksne hunder. D.A.P finnes både som diffuser, som settes i stikkontakten, som spray eller halsbånd. Diffuseren settes i det rommet hunden oppholder seg i, og dekker ca 70m2. Det er anbefalt å starte med D.A.P i god tid før nyttår, minimum 2-3 uker, og la den stå inne i 4 uker.  Tilsvarende preparat til katt heter Feliway®.

  1. LYDTRENING

For å unngå lydfobi er det viktig å få hjelp til å behandle fobien. Desensibilisering i form av lydtrening og tilvenning bør starte i god tid før nyttårsaften. Har man ikke startet med dette enda er det anbefalt å vente til neste år. Treningen bør gå over uker eller måneder. Det finnes cd plater eller videoer som man kan spille av hjemme. Ved langsom tilvenningen av lydene i trygge og gode omgivelser kan hunder lære at lydene ikke er farlig. Dette kan også brukes på dyr som er redd tordenvær. Det finnes også atferdsterapeuter som kan hjelpe til med treningen.

  1. SPESIALFÔR

Royal Canin har utviklet et fòr som heter Calm som kan virke beroligende i stressrelaterte situasjoner. Dette passer til småhunderaser og katter. Det er anbefalt å begynne med RC Calm i 2-3 uker før nyttårsaften for best resultat.

  1. iHARMONI

iHarmoni inneholder nevromodulerende næringsstoffer. Visse nevromodulerende næringsstoffer kan blant annet bidra til å regulere kroppens reaksjon på stress på en naturlig måte. Slike næringsstoffer er ikke sløvende, men bidrar til normal svingning mellom søvn og våkenfase. De har ingen uønskede effekter, og er ikke vanedannende. iHarmoni inneholder peptider som er med og regulerer aktiviteten i hjernen og hvordan den reagerer på stress.

  1. MEDISINER

Medisinering av hunder gis kun etter en klinisk helseundersøkelse hos veterinær.

Medisiner mot angst og lydfobi Alle medisiner bør brukes sammen med tipsene over. Det er viktig at hunden ikke etterlates dersom de skal få medisiner. Den som passer hunden skal være edru slik at ikke hunden blir redd på grunn av uvant oppførsel fra menneskene rundt. Ved bruk av angstdempende medisiner kan hunden forandre oppførsel og bitehemninger og bør derfor ikke være sammen med barn eller andre dyr uten nøye tilsyn. Skal ikke gis til hunder med lever-/ nyreproblemer.