Ta vare på katten i kulda

Katter stammer fra tropiske strøk, og er ikke tilpasset et klima med minusgrader. Selv katter med mye pels har problemer med å holde varmen når gradestokken kryper nedover.

Katten må ha mulighet til å gå ut – og inn igjen

Selv om det er kaldt, bør katten ha mulighet til å gå ut. Mange katter misliker å bruke do inne, og har behov for sine vanlige turer ut. I tillegg til domuligheter gir turene ut mosjon og psykisk stimuli, noe som er viktig for både trivsel og helse. Det er imidlertid ikke greit å la katten være ute hele natten eller en hel arbeidsdag uten at den har mulighet til å varme seg. Det kan føre til sterkt nedsatt velferd, og i verste fall forfrysninger.

Katteluke eller «varmestue»

En katteluke kan være en god løsning for både katt og eier. Da kan katten regulere utetiden selv, mens eier slipper å løpe til døra til alle døgnets tider. Sørg imidlertid for at døra til luka er godt smurt, slik at den åpner og lukker seg som den skal. Det fins katteluker som leser av ID-chip’en til katten, slik at du slipper å få alle nabolagets katter inn til deg. Disse lukene går på batterier. Husk å sjekke at batteriene virker i kulda.

Har du ikke katteluke, kan du lage en «varmestue» ute til katten. Bruk en eske eller boks som du lager en åpning i på den ene siden. Sett boksen litt opp fra bakken, både for å gi katten litt oversikt, og hindre kulde fra bakken. Boksen kles på innsiden med saueskinn eller høy/halm, og settes under tak eller i le et sted. Fleecetepper e.l egner seg ikke som varmeisolerende materiale, da de ofte trekker til seg fukt og blir kalde. Selv om du har laget et slikt lunt sted, må katten ha tilsyn, og få komme inn med jevne mellomrom.

Mat og vann

Hvis katten ikke kan komme inn når den vil, må du derfor sørge for at katten alltid har en skål med vann tilgjengelig ute. Katter liker nemlig ikke å spise snø. Fyll på med lunkent vann, og sjekk jevnlig at vannet ikke har frosset.  Styr unna metallskåler, da disse lett kjøles ned, og katten kan sette fast tungen i skålen.  Når det er kaldt, har katten behov for ekstra energi for å holde varmen. Er katten mye ute, må du derfor sørge for at den får mer mat eller mer energirik mat, så den får dekket kaloribehovet. Følg uansett med på vekten til katten din om vinteren. Noen katter trenger mindre energi i kuldeperioder da de nesten bare er inne og slapper av.

Sjekk utsatte områder

Potene, spissen av øreflippene og haletippen er mest utsatt for frostskader. Sjekk disse stedene jevnlig for sår og misfarginger i huden.

Tegn på nedkjøling

Nedkjølte katter vil som oftest sitte helt stille og sammenkrøpet for å holde varmen. De kan også skjelve. Mister katten matlysten og responderer dårlig på omgivelsene, kan tilstanden være alvorlig.  Varm da katten forsiktig opp med varme tepper og omslag. Ikke forsøk å gni den varm, da huden kan skades. Hvis katten ikke raskt oppfører seg normalt og begynner å spise, kan det være greit å la den få en veterinærsjekk. Selv om det skjer, er det heldigvis sjelden vi veterinærer ser sterkt nedkjølte katter, eller katter med frostskader. Nordmenn er stort sett flinke til å ta vare på kattene sine.